Interior Designer Kevin Twitty Creates Dream Reno, House Hitting the Market Wednesday

kevin twitty IBB

The master bathroom at Kevin and Brad Twitty’s house. They transformed a 1970’s ranch into an elegant, fun space with original character and modern looks and function.

Have you ever wondered if interior designers live in homes as fabulous as the ones they create?

One of our favorite designers, Kevin Twitty of IBB Design Fine Furnishings in Frisco, is giving us a sneak peek into his soon-to-be-listed house, and showing us before-and-after photos of the 1970s ranch he and his partner Brad bought three years ago. As you can see, Kevin and Brad have made exactly the kind of stylish, elegant, fun space you would expect of one of most creative designers in Dallas and his significant other.kevin twitty BEFORE living roomLocated at 9701 Vista Oaks Dr., this is a 3,314-square-foot home in Town Creek, near Royal Lane and Abrams Road (located in Richardson ISD). The couple made a conscience effort to enhance the charm that was already in the home by preserving original stonework and natural cedar in the great room atrium, master bath atrium, and covered outdoor patio.

“It’s amazing how the home’s original character can looks so fresh when you modernize the elements around it,” Kevin said.

Their partnership was perfect for creating this space—Kevin is an interior designer and very much about the creative inspiration; Brad is a project manager at an IT consulting firm and focused on the function side of things. Together, they made magic in this renovation.

This property will be listed Wednesday by Ray Mach of Raymond Leon & Associates for $524,900, and there is an open house Sunday, April 24, from 12 – 2 p.m.

 

Kevin Twitty IBBkevin twitty BEFORE fireplaceKevin Twitty IBBKevin Twitty IBBkevin twitty BEFORE living room 2kevin twitty BEFORE KITCHEN 2kevin twitty BEFORE KITCHENKevin Twitty IBBKevin Twitty BEFORE masterbathWhen Kevin and Brad first walked into this home from 1977, they fell in love. As a designer, Kevin immediately could see the potential; the home had great bones, open concept, and abundant character. But it was quite dated and needed a lot of attention to make it feel modern.

Over the past three years, the couple has taken on an enormous project of renovating and updating almost every square foot of this home, while being careful to preserve details from its original design.

Removing all the popcorn ceilings, wood paneling and adding solid hardwoods and updated tile throughout the house was by far the messiest of all the renovations, but boasted the biggest impact. Under the home’s wood paneled walls was untextured drywall, a welcomed surprise. Touch-ups to the drywall were made as needed and texture was applied. To create a more modern feel, the ceiling texture is smoother and the recessed lighting was updated. All of the hardwood floors were laid, sanded, and stained on site (they chose a custom stain in order to flow with the home’s aesthetics that were being preserved). The wall color is Sherwin-Williams Repose Grey and serves as the perfect backdrop for everything.

kevin twitty IBB kevin twitty IBB kevin twitty IBB kevin twitty IBB kevin twitty IBBThe couple’s Midcentury-inspired modern style with its touch of nature resonates throughout the home; they are not afraid of mixing colors, patterns, and textures. Right when you step through the front door, you are greeted with a custom designed sectional, paired with modern fine wool rug, coupled with vintage steel case barrel chairs and anchored with a natural driftwood cocktail table. In the corner, by the bar, there is a vintage style standing record player. Perfect for entertaining.

The dining room has an Andy Warhol print of the iconic pink-and-yellow cow, sputnik-style chandelier, and natural wood planked 104-inch dining table with chrome legs surrounded by Midcentury-esque dining chairs.kevin twitty IBB kevin twitty IBBThe outdated kitchen with wood paneling, bulkheads, and powder blue Formica had to be updated. Now the kitchen is modern with a nod to colors from the 70s. There are European-style flat-front doors and a drop down vent hood. The showstopper of this space is the vibrant green backsplash, which speaks to the avocado green history you may have seen in 1977.

Other important elements include eco-friendly recycled quartz countertops, new KitchenAid appliances, and cabinets that extend to the ceiling. Kevin and Brad also found vintage barstools with a chrome frame and had them reupholstered in a fabulous yellow-and-grey flame stitch fabric.
kevin twitty IBB kevin twitty IBB Screen Shot 2016-04-16 at 8.48.55 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.49.08 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.49.20 PM kevin twitty IBB kevin twitty IBB kevin twitty IBBThe family room has an eclectic blend of style. The sofa with chaise was custom tailored for the space.

“Brad had to have a recliner, so I made sure we had the sexiest recliner that did not look like a recliner,” Kevin said. “We also made sure to put an unexpected fun pop of color on it.”

The cobalt blue rug defines the space and is topped off with a live edge cocktail table. With a room so large, it was a challenge for the couple to find a TV console long enough to not look dwarfed in the space. They turned to commercial furnishings and were able to find the perfect Midcentury Modern TV console. As for the vintage element in the room, the tubular steel chair with leather accents perfectly coordinates into the space.kevin twitty IBB Screen Shot 2016-04-16 at 8.50.21 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.50.37 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.50.52 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.51.16 PMThe master suite was one of the most fun areas for the couple to design, Kevin says. The high sloping ceiling line made for an opportunity for some fun with a darker dramatic paint color. The sitting area below has an amazing large-scale original contemporary artwork from Jinlu, a Chinese artist. An Eames chair with brass arch lighting added a simple and sophisticated reading area.

The bed is a low profile platform bed from Blu Dot paired with metal nightstands. Jonathan Adler lamps frame this setting and funky pillows give this simple bed some flair. The natural elephant colored shag rug ties in perfectly with the master bath and feels great beneath your feet.
In the master bath, the sunken tub was leveled and replaced by a modern free-standing tub. In the shower, a concrete tone tile was used on the walls to create a larger feel, and a flat pebble shower floor was put in place to connect with the atrium’s loose stone layout you can see from within the shower. The water closet’s saloon doors were replaced with a proper door for added privacy. All cabinets were replaced and updated. The vanities were custom built for the space and stained in a java finish over rift-sawn white oak. (Rift sawn oak is what gives the vanities that modern straight-line veining.)

When renovating the bathroom, Brad and Kevin thought about taking the atrium out, but opted to keep that cool vibe from yesteryear. Through the atrium you have access to the sauna. This is truly a master spa retreat.Screen Shot 2016-04-16 at 8.51.31 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.51.52 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.52.15 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.52.31 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.52.43 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.53.03 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.53.12 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.53.26 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.53.45 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.54.00 PMThe remaining two rooms are the guest bedroom and the gaming room. An earthy blue and green was painted on the walls to add interest, coupled with neutral furnishings. The gaming room originally had a wall-to-wall, floor-to-ceiling, built-in desk designed for one that was removed to regain the space and make the room feel more inviting and furniture arrangement more flexible.

Brad and Kevin wanted to use every square foot of the indoor and outdoor spaces. The covered patio has a comfortable seating area with a sofa and two chairs as well as an uncovered conversation circle with lemon colored yellow metal chairs. As for the front of the house, the original vintage double doors were painted an earthy teal color and colorful flowers to accentuate the already fantastic curb appeal.

“A lot of thought and love went into designing this home to bring it into the twenty-first century,” Kevin said. “We are sad to leave such a wonderful home, however, we are excited for what the future brings!”Screen Shot 2016-04-16 at 8.54.14 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.54.26 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.54.43 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.54.53 PM kevin twitty IBB Screen Shot 2016-04-16 at 8.55.25 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.55.49 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.56.04 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.56.18 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.56.31 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.57.08 PM Screen Shot 2016-04-16 at 8.57.25 PM

 

 

One Comment

  • That little room with the cloth awning looks like the ticket booth for tours of the Keebler Elves’ tree.
    Nice remodel.